Au fost create pentru a fi impreuna! Vinul si branza se completeaza reciproc intr-un mod cat se poate de natural, datorita proprietatilor fiecarui element din ecuatie. Insa nu e o problema de fizica cuantica la mijloc: branzeturile se bucura de un continut indestulator de grasimi, astfel incat, odata ce muscam din ele, fac vinul care urmeaza imediat dupa sa fie mai fructat si aromat.
Am intrebat cativa specialisti cum sta treaba cu platoul de branzeturi pentru vin, iar ei ne-au explicat tot ce trebuie sa stim, ca sa parem profi data viitoare cand ne aflam intr-un local fancy, unde se invart fineturi de genul. Marele tau noroc e ca habar nu avem sa pastram un secret, asa ca uite: iti spunem tot, ca sa te porti si tu domneste si sa stii cu ce se mananca branza, data viitoare cand il invitam pe Rege, la Beraria 700. Si nu, branza nu se serveste intotdeauna cu ceapa!
Care sunt tipurile de branzeturi?
Pana sa facem research pentru acest articol, stiam ca exista branza de vaca, de oaie si telemea. I-am intrebat pe bucatarii Berariei 700 si am aflat ca sunt mult mai multe feluri si ca se categorisesc diferit, asa ca uite cu ce am ramas mai important din cele 7 ore de discutii interminabile despre branza. Mai intai, trebuie sa stii ca ele sa impart astfel:
Branzeturi proaspete
Acestea se obtin din lapte de vacuta, de oaie sau de capra si au un aspect moale, fara coaja. Au o aroma fresh, delicata, nefiind maturare. Imagineaza-ti cum ar arata un platou de branzeturi pentru vin cu:
-
Mozzarella
-
Urda
-
Ricotta
Branzeturi semi-tari
Sunt ideale pentru feliat, fiindca nu sunt nici sfaramicioase, nici tartinabile. Specialistii in glume sustin ca sunt ellemmentaler pentru a ingloba un platou de branzeturi pentru vin corect.
-
Emmentaler
-
Cheddar
-
Gouda
Branzeturi tari
Am ajuns la greii din industrie. Branzeturile tari se sfaramana una-doua si au un gust uneori intepator, usor sarat, foarte apreciat
-
Pecorino
-
Grana Padano
-
Parmigiano-Reggiano.
Branzeturi cu mucegai: (mucegai alb sau nobil)
Noi nu am inteles inca de ce sunt mai scumpe dupa ce au mucegait, insa cunoscatorii adevarati le ridica in slavi pentru interiorul moale si aroma mult mai pronuntata decat a celor proaspete, spre exemplu. De asemenea, branza cu mucegai alb este recunoscuta pentru ca are coaja comestibila, care – chipurile – este chiar mai aromata decat interiorul ei.
-
Brie
-
Camembert
In schimb, branzeturile cu mucegai nobil pot fi si tari, nu doar moi, iar aroma lor poate fi la fel de diversa, de la gusturi mai blande la cele mai aprige. Un lucru este sigur, ar fi o placer e pentru orice cunoscator sa le gaseasca pe un platou de branzeturi pentru vin
-
Gorgonzola
-
Danish Blue
-
Roquefort
Top sfaturi pentru cel mai cel platou cu branzeturi
Nu am recomanda sa afli cu ce vin merg branzeturile la micul-dejun, dar poti afla asta la pranza sau la cina. Mai ales ca si aperitiv! Noua ne-a picat cel mai bine la petrecerile in care se oferea din partea casei, daca ne permiti sa fim sinceri pana la capat. Insa daca incerci sa il pregatesti chiar tu, inainte sa iti spunem cu ce vin merg branzeturile, hai sa vedem cum se construieste un platou de branzeturi pentru vin care ii lasa pe toti cu gura cascata.
- Diversitate! Pune pe platoul de branzeturi pentru vin cat mai multe gusturi, arome si texturi
- Minim 3! Din cele 4 categorii enumerate mai sus, puncteaza pe platoul de branzeturi pentru vin macar 3 dintre ele.
- Cat sa pui exact? Uite, daca il oferi drept aperitiv cu 5-7 tipuri de branza, poti sa mergi pana in 120g / invitat, dar daca vrei sa pui pe masa doar branza, poti sa te intinzi pana la 250 g / invitat.
- Ai grija cand il scoti din frigider! Branza se serveste la temperature camerei, asa ca scoate-o pe platou cu minim 30 de minute inainte de servire.
- Fii in tema! Ramai cu un pas inaintea tuturor si mergi pe branzeturi dintr-o anume tara, precum Italia, Franta sau Olanda.
- Proportii si accesorii! Ai grija ca platoul sa fie destul de mare ca sa nu para incarcat, chiar si dupa ce ornezi cu fructe, biscuit sarati sau grisine.
- Pastreaza forma! Daca branza e dreptunghiulara sau patrata, taie bucatile de pe platou dreptunghiulare, dar e rotuna, taie bucatile rotunde si tot asa.
Cristina Gheorghita, manager Beraria 700, despre vinuri si branzeturi:
Sigur, pot sa dau cateva sfaturi pentru comabinarea vinurilor cu branzeturi, desi mai am pana la examenul de somelier, glumeste Cristina. Pentru branzeturile semi-tari si tari, ai putea opta pentru un vin rosu, care le estompeaza intensitatea, potolindu-le aroma pana la perfectiune, iar pentru cele moi – unul alb. Nu vei da gres vreodata cand cuplezi dulce cu sarat, fiindca vinurile dulci echilibreaza gustul branzei sarate de minune. Tot in zona contrastelor, ne putem referi si la texturi, asadar daca ai o branza cremoasa, cauta un vin intens si corpolent. Apoi, branza cu aroma puternica merge de asemenea cu un vin aromat intens, ca sa ii tina piept cu brio, continua ea.
Ar trebui sa stii ca si la Beraria 700 avem un platou de branzeturi la mare cautare in meniu, de pe care te poti bucura de mai multe sortimente traditionale românesti, precum telemeaua de vaca sau de oaie, branza de burduf sau cascavalul afumat, alaturi de miez de nuca si dulceata de casa. Dar hai sa vedem cu ce se mananca branza la berarie, daca ne este psota de-un vin! Poti alege Terra Romana – o Feteasca Neagra care pica manusa pe branza de burduf. Mai avem doua tipuri de Sauvignon Blanc, Ana și Issa, pe care ți le recomand cu caldura la telemeaua de vaca. Dar opreste-te aici, ca e chiar ceva rau sa te saturi doar din branza, cand probabil ca avem cei mai buni mici din Timisoara. Rezerva o masa chiar azi la Beraria 700 si convinge-te singur, incheie Cristina Gheorghita.